Het belangrijkste symptoom van een burn-out is het gebrek aan energie. Sommige mensen ervaren daarnaast vooral lichamelijke klachten of net emotionele klachten. Dit is sterk persoonsgebonden.

Lichamelijke symptomen

Vermoeidheid, duizeligheid, stramme spieren, maag- en darmklachten, hartkloppingen, hyperventilatie, hoofdpijn, slaapproblemen,… In welke mate deze lichamelijke symptomen van een burn-out zich uiten varieert heel sterk van persoon tot persoon.

Psychische en emotionele symptomen

Emotioneel kan je dan weer te maken krijgen met vergeetachtigheid, depersonalisatie (het gevoel met jezelf of met de werkelijkheid verliezen), concentratieproblemen, angst of paniekaanvallen, prikkelbaarheid, moedeloosheid, onzekerheid en twijfel. Ook seksuele problemen of lusteloosheid kunnen de kop opsteken. Je verliest interesse in wat zich rondom jou afspeelt en op het gebied van werk voel je ook een sterke weerstand.

Bij burn-out ligt je focus vaak heel erg helemaal op de werkgerelateerde problemen: Als mijn baas me nou maar wat zou waarderen, als mijn collega’s nou maar aardiger waren, als ik maar niet zoveel extra werk naar me toe geschoven kreeg….

Vaak liggen er onderliggende thema’s bij jezelf, waar je eerst naar kan kijken, en ze ook kan oplossen: te weinig zelfliefde (geen grenzen kunnen aangeven), te weinig eigenwaarde (zie je nou wel de anderen kunnen het wel, en ik geraak er helemaal door gestresst), je doet eigenlijk niet het werk dat écht bij jou past, waar je energie van krijgt ipv dat het je energie kost, enz… thema’s genoeg die kunnen meespelen.

Het is dus heel belangrijk te gaan kijken, welke thema’s spelen bij jou.

Bij burn-out, doe ik eerst een intake-gesprek om te kunnen inschatten , hoe diep jij zit, heb jij nog de kracht om zelf aan de slag te gaan, dan kan je de beslissing maken om in het individueel traject te starten.

Zit je écht helemaal op de bodem, dan bekijken we samen of het verstandig zou zijn om toch eerst met medicatie te beginnen (als jij hiervoor openstaat, deel ik met jou mijn eigen ervaring met medicatie), om een beetje grond onder je voeten te hebben.

Waarbij we dan na 1 à 2 maanden kunnen starten met het individueel traject (indien jij dat wenst), om vanuit je burn-out, een leven te gaan opbouwen dat helemaal bij jou past, en waarin je weer echt gelukkig kan zijn. In dit traject zit alles wat mij vanuit depressie naar een ongelofelijk mooi leven gebracht heeft, een leven dat helemaal bij mij past.

Stap voor stap begeleid ik jou, doorheen het traject, alle issues (thema’s) die jij in je leven hebt, komen aan bod, je zult ook versteld staan hoe snel veranderingen in jezelf gaan plaatsvinden eens je gewend raakt aan de tools van access consciousness.

Verder processen doe je in de besloten facebookgroep, waar je op jouw eigen tempo kan gaan processen, ik kom hier heel vaak live, en geef jou op die manier oefeningen mee, waar jij mee aan de slag kunt. Je kunt dingen delen in de groep, als dat goed voelt voor jou. Je kunt ook persoonlijk contact met me opnemen, als je ergens niet doorgeraakt.